Koju vrstu uticaja može imati novinarstvo orijentirano na rješenja?

Fokusiranjem na ono što funkcionira, priče orijentirane na rješenja mogu preformulirati probleme tako da kreatori politika, stručnjaci i članovi zajednice budu podstaknuti na razmišljanje. Evo nekoliko primjera: 

Privući pažnju zajednice na efikasnije strategije

Rhiannon Meyers (Rianon Mejers) godinu je pisala serijal tekstova pod nazivom “Cost of Diabetes” u Corpus Christi Caller-Timesu. Iako se u okrugu Corpus Christija uradi najviše amputacija u Americi, bolest je dugo bila ignorirana i skrivana. Serija tekstova je obuhvatala tri priče orijentirane na rješenja o zajednicama u drugim dijelovima Sjedinjenih Država u kojima su se uspješnije bavili njegom ljudi koji boluju od dijabetesa. Meyers je rekla: “Priče o rješenjima... vjerovatno su dobijale najviše povratnih informacija i bile najkontroverznije – mislim da je to dijelom i zbog toga što su uznemirile davaoce usluga u ovoj zajednici... [One] su vjerovatno bile najinteresantnije od svih priča u seriji. To su one koje su ovdje podstakle najveći dio razgovora o tome šta možemo učiniti drugačije i šta trenutno ne radimo.”

Oduzeti legitimitet izgovorima za neaktivnost

Pokazivanjem da na jednom mjestu nešto funkcionira, ne opravdavaju se izgovori za neuspjeh na drugom mjestu. Na početku novog milenija, lijekovi za HIV/AIDS bili su toliko skupi da je virus smatran smrtnom kaznom u svijetu u razvoju. Tina Rosenberg napisala je priču za The New York Times Magazine 2001. godine, u kojoj je istražila ovaj problem, ali kroz drugačiji objektiv. Ona je govorila o tome kako je Brazil značajno smanjio cijene lijekova za HIV/AIDS i kako provodi složeni režim liječenja. Time su stavljeni pod lupu američki vladini zvaničnici i farmaceutske kompanije i njihova praksa. Njena priča je natjerala mnoge donosioce odluka da dovedu u pitanje pretpostavke koje su tada korištene da opravdaju visoke cijene lijekova i navodi se kao faktor koji je doprinio stvaranju Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Izložiti organizaciju snažnoj ideji koja može transformirati njen uticaj

Kampanja 100.000 domova bila je pokušaj da se drastično poveća broj udomljenih beskućnika širom Sjedinjenih Država. U drugoj godini postalo je jasno da kampanja ne ide u korak s postizanjem svog cilja. Tada su njeni čelnici pročitali kolumnu “Fixes” New York Timesa o Rapid Resultsu, strategiji za postavljanje izazova zajednici da se mobilizira i organizira za postizanje odvažnih ciljeva u 100 dana. Organizatori kampanje su stupili u kontakt sa Rapid Resultsom i prihvatili je kao osnovnu strategiju, provodeći je u zajednicama širom zemlje. U julu 2014. godine, objavili su da je ispunjen cilj da se udomi 100.000 beskućnika. Organizatori kažu da je uspjeh direktno pripisan radu sa Rapid Resultsom.

Promijeniti razgovor i zvaničnu politiku zajednice

Reporterka Milwaukee Journal-Sentinela Meg Kissinger (Meg Kisindžer) veći dio svoje karijere izvještavala je o mentalnom zdravlju. Ali najveći uticaj imala je njena serija tekstova “Chronic Crisis” iz 2013. godine, koji su dokumentirali kako pacijenti i dalje umiru zbog zlostavljanja i zanemarivanja, a izvještavala je i o modelima za reformu sistema. Odmah nakon serije teksova, Milwaukee je ukinuo političku kontrolu politika koje uređuju oblast mentalnog zdravlja i osnovao nepolitički Odbor za mentalno zdravlje Milwaukeeja, čiji su članovi stručnjaci za mentalno zdravlje. Pored toga, novi budžet grada osigurao je mnogo veća sredstva za brigu o mentalnom zdravlju. Serija tekstova “Chronic Crisis” obuhvatala je tri priče orijentirane na rješenja, za koje je Kissinger rekla da su ključne za ostvarivanje uticaja serijala. “Jedna je stvar razgovarati o problemima, a ima ih mnogo u sistemu mentalnog zdravlja okruga Milwaukee, ali ono što je najvrednije za čitaoce je da znaju kako druge zajednice pristupaju izazovima i prave preokret”, rekla je.

Ponovo zamisliti status quo

Šta da je Michael Lewis (Majkl Luis) odlučio pozabaviti se problemom negativnog uticaja novca u bejzbolu fokusirajući se na tim koji ima vrlo malo – i kao rezultat toga ostao gubitnik? Da li bi neko pročitao priču ili naučio nešto iz nje? Umjesto toga, on je primijenio pristup rješenja – i zauvijek promijenio sport Formulom uspjeha (Moneyball).

“Odgovor koji smo dobili od čitalaca bio je nevjerovatan... natjerali smo ljude da razgovaraju na način na koji ranije nisu. Otvaraju se dijalozi koji se ranije nisu dešavali.”

Kathy Best portrait
Kathy Best (Keti Best)
The Seattle Times