Novinarstvo orijentirano na rješenja i istraživanje

Na mnogo načina, istraživačko novinarstvo je idealno sredstvo za novinarstvo orijentirano na rješenja. Mehanika izvještavanja je u oba slučaja ista: novinari moraju razumjeti ne samo ono što se dogodilo, već i kako se i zašto dogodilo.

Ako se radi dobro, novinarstvo orijentirano na rješenja može osnažiti većinu najkritičkijih istraživanja. To je način da se javni službenici pozovu na odgovornost, ne samo za loše stvari koje mogu raditi, već i za dobre stvari koje ne pokušavaju. Prikazivanjem primjera uspjeha odbacuju se izgovori za loše ponašanje. Također je to često svježiji i čitljiviji način izvještavanja o depresivnoj temi.

Ovo su dva načina za dodavanje pristupa orijentiranog na rješenja vašem sljedećem istraživačkom serijalu:

Uporedite svoje istraživačko izlaganje s pričom orijentiranom na rješenja

Upotpunite izlaganje tako što ćete izvještavati o sličnom ili obližnjem mjestu koje to radi bolje. U mnogim istraživačkim serijalima usputno se spominju bolja rješenja. Ne trošite uzalud tu priču! Iskoristite je da temeljito istražite zašto taj odgovor funkcionira i šta drugi mogu naučiti iz toga.

Katharine Mieszkowski (Ketrin Miskovski) iz Centra za istraživačko novinarstvo istraživala je teškoć́e s kojima se suočavaju kalifornijski roditelji kada traže bitne sigurnosne informacije o potencijalnim pružaocima usluga za djecu. Ovo je bio presudan prvi korak u pozivanju kreatora politikea na odgovornost. Ali kao i kod brojnih drugih istraživanja, to je bio samo prvi korak; isticanje neadekvatnosti zastarjelog sistema Californije izazvalo je jake reakcije, ali nije dalo odgovore na to šta bi zabrinuti roditelji mogli zagovarati umjesto toga.

Courtney Martin (Kortni Martin) je kasnije izvještavala o Indijani, državi u kojoj inspektori koriste najnovije tehnologije – uključujući tablete na terenu – a administratori strukturiraju usluge na mreži, lično i preko telefona, tako da zaposleni, preopterećeni roditelji mogu dobiti informacije koje su im potrebne da sačuvaju sigurnost svoje djece. Sada roditelji u Californiji nemaju samo saznanje o tome šta ne valja, već imaju i održiv primjer na koji se pozivaju kada zahtijevaju bolje usluge.

Oblikujte svoje istraživanje pričom orijentiranom na rješenja

Recimo da razotkrivate neadekvatno ponašanje. Naprimjer, lobisti iz sektora staračkih domova uvjeravaju državne zakonodavce da zažmure na jedno oko pred zlostavljanjem u staračkim domovima. Ili, privatni zatvor vodi PR kampanju koja sprečava države da osnivaju sudove za drogu i druge alternative zatvoru.

Da li je neko mjesto uspješno savladalo taj pritisak da učini ispravnu stvar? Ako je to slučaj, možete ispričati priču o uspješnom naporu jednog mjesta da prkosi pritisku. U tom postupku možete izvijestiti o svemu što biste izložili u tradicionalno uokvirenom izlaganju. U našem odjeljku o izvještavanju orijentiranom na rješenja i uticaju, govorimo o tome kako je Tina Rosenberg uradila upravo ovo u svojoj istrazi o tome kako se Brazil nosio sa epidemijom HIV-a/AIDS-a na prijelazu vijeka.