Uključivanje pristupa ka rješenjima u kratke priče

Imate jedan dan i 500 riječi za izvještavanje. Ili imate tri sata da napravite jednominutni prilog. Kako u to možete uključiti pristup ka rješenjima?

Zlatni standard u novinarstvu orijentiranom na rješenja je dugotrajan i intenzivan. Mnogi savjeti koje nudimo na drugim mjestima najpogodniji su za duže tekstove ili priče. Međutim, pronašli smo nekoliko načina da fokus na rješenja uvedemo u formate u kojima nemate luksuz prostora.

 

  1. Kratke priče orijentirane na rješenja funkcioniraju posebno dobro u slučajevima kada je problem općepoznat. Uzmite u obzir stjenice, koje su prije nekoliko godina preplavile New York. Izvještač AM-a New York – besplatnih novina koje se dijele u podzemnoj željeznici – potrošio je jednu rečenicu na problem i uspio je u tome da se odmah prebaci na bolje vijesti: da broj stjenica drastično opada, uglavnom zahvaljujući višestrukim naporima grada da ih iskorijeni. U 576 riječi autor se dotakao skoro svih naših “10 pitanja”.
  2. Odaberite temu koja ima podatke koji dokazuju da nešto funkcionira. Onda vam nije potrebno mnogo vremena ili riječi za dokazivanje – možete preći direktno na to kako funkcionira.
  3. Sektorski novinari mogu također brzo praviti priče orijentirane na rješenja izvještavajući o lokalnim programima sa dobrim referencama. Stručnost u određenim oblastima omogućava vam da uštedite dosta vremena za izvještavanje. O tome ćemo detaljnije govoriti na sljedeć́oj stranici.
  4. Neki odgovori su manje složeni od drugih, što ih čini dobrim za kratak format. Naprimjer, Atlantic CityLab istraživao je kako Brazilci sve više snimaju svojim mobilnim telefonima kada su svjedoci policijske brutalnosti. To stvara veću odgovornost u tamošnjim zloglasnim militarističkim policijskim snagama.