Kako da znam da je to novinarstvo orijentirano na rješenja (SJ)?

Ovo je pet kriterija koje treba primijeniti prilikom pisanja/osmišljavanja priča orijentiranih na rješenja. Ne zadovoljava svaka priča ove kriterije i to je u redu – ali nadamo se da će vas ovo podstaknuti na razmišljanje:

1
Duboko se fokusira na odgovor na društveni problem

Test: Ako priča ne opisuje odgovor, onda to nije novinarstvo orijentirano na rješenja. Odgovor treba objasniti u kontekstu problema koji se pokušava riješiti. Dokumentiranje uzroka tog problema razjasnit će mogućnost za rješenje kako bi se ostvarila ravnoteža i uticaj.

2
Istražuje do najbitnijih detalja kako odgovor funkcionira

Sjajna priča orijentirana na rješenja istražuje kako riješiti probleme, tražeći odgovor na pitanja poput sljedećih: Koji modeli su uspješni u unapređivanju obrazovnog ishoda i kako se to zapravo radi? Priča je vođena rješavanjem problema, a napetost leži u inherentnim poteškoćama u rješavanju problema.

3
Fokusira se na efikasnost, a ne na dobre namjere, predstavljajući dostupne dokaze o rezultatima

Novinarstvo orijentirano na rješenja odnosi se na ideje – ali, kao i svako dobro novinarstvo, potkrijepljeno je određivanjem toga šta djeluje (a šta ne) čvrstim dokazima gdje je to moguće. Za ideje u ranoj fazi, gdje jedini “dokaz” mogu biti tvrdnje pouzdanih posmatrača, ključno je ne preuveličavati.

4
Pruža ne samo inspiraciju, već i uvid koji drugi mogu koristiti

Ono zbog čega je novinarstvo orijentirano na rješenja uvjerljivo je otkriće – putovanje koje čitaocu ili gledaocu donosi uvid u to kako svijet funkcionira i kako bi mogao bolje funkcionirati.

5
Razmatra šta kod nekog pristupa ne funkcionira

Ne postoji savršeno rješenje za društveni problem. Svaki odgovor nosi upozorenja, ograničenja i rizike. Dobro novinarstvo orijentirano na rješenja ne bježi od nesavršenosti.

“Osjetio sam veliko zadovoljstvo u tim pričama zato što se nisam samo žalio na problem u Filiju, već sam ponudio neke nove ideje čitaocima. I mislim da se reakcijom u društvenim medijima naglašava da ljudi traže tu vrstu učešća, jer podstiče još dijaloga.”

David Gambacorta headshot
David Gambacorta (Dejvid Gambakorta)
Philadelphia Magazine!