Predstavljanje priče orijentirane na rješenje: Uvod

Naši prijatelji iz projekta Op-Ed su to ukratko opisali na najbolji način. Svako dobro predstavljanje mora odgovoriti na tri osnovna pitanja:

1
Pa šta?

Kako se ta konkretna priča odnosi na širu javnu raspravu? Kako ona utiče na život čitalaca? Koji su veći okviri?

2
Zašto sada?

Šta je prava priča? Zašto bi ova priča trebalo da se piše i objavljuje sada, a ne prošle sedmice ili za godinu? Razmislite o godišnjicama, praznicima, trendovima, aktuelnim događajima itd.

3
Zašto ja?

Šta je to vezano za tvoj dosadašnji rad što te čini posebno talentiranim za pisanje ove priče? Uspostavite svoj kredibilitet i učinite to brzo.

Priznajmo da su ova tri pitanja samo temelj; predstavljanje priče orijentirane na rješenja postaje mnogo složenije, jer neki urednici još uvijek sumnjaju u rješenja. Ako pokušate predstaviti priču koja je orijentirana na rješenja, ovo je nekoliko stvari koje želite jasno navesti u svojoj sažetoj, jasnoj prepisci:

Pokazatelji na koje ste već naišli ukazuju na to da su ovo odgovori vrijedni daljnjeg istraživanja. Mislite o pouzdanim podacima, o više vjerodostojnih izvora, stvarima koje uredniku pomažu da brzo uvidi da ulažete u ozbiljno istraživanje.

Bilo kakva moguća ograničenja odgovora na koji ste već obratili posebnu pažnju. Ovo će uredniku pomoći da shvati da ne planirate pisati nešto neozbiljno.

Kratak spisak beskompromisnih stručnjaka koje biste mogli iskoristiti za intervjue. Mislite o naučnicima, ljudima koji godinama rade na prvim linijama fronta, kupcima koji koriste proizvod i još mnogo toga. Ovo pomaže uredniku da zaključi da ste ozbiljni kada je riječ o vašem izvještavanju – ne planirate samo intervjuirati one koji imaju koristi i završiti.

I, naravno, ne zaboravite super osnovne stvari: Uključite svoj broj telefona i e-mail sa svojim potpisom. Obavezno dodajte hiperlinkove do vaših prethodnih radova kako bi urednik mogao brzo pregledati vaš rad. I ako ne dobijete odgovor za sedmicu, provjerite šta se dešava. Svi urednici su preopterećeni. Većina cijeni uljudnu provjeru.

“Želimo se postarati da priča koju radimo bude uspješna ili da obećava u smislu pružanja nečega što će ostvariti neki uticaj. Upotrebljivost je od ključnog značaja. Isti kriteriji koje imaju filantropi ili investitor koji posmatra potencijalno preduzeće u kojem bi se možda željeli angažirati. Da li nešto izgleda kao da obećava? Da li ima reference? Da li ima značajan rast? Može li se ponoviti na drugom mjestu? Sve češće tražim priče sa više teksture, a ne puni konsenzus da je nešto pravi pristup.”

Fred de Sam Lazaro portrait
Fred de Sam Lazaro (Fred de Sem Lazaro)
Under-Told Stories, PBS