Milyen hatása lehet a megoldásközpontú újságírásnak?

A működőképes megoldásokat bemutató történetek új megvilágításba helyezhetik a problémákat és ezzel új irányba terelhetik a döntéshozók, a szakértők és a közösségek tagjainak gondolkodását. Íme, néhány példa: 

Hatékonyabb módszereket ajánlhat a közösség figyelmébe.

Rhiannon Meyers „A cukorbeteség ára” című sorozata egy éven át ment a Corpus Christi Caller-Times-ban. Bár Corpus Christi Megyében a legmagasabb a cukorbetegséggel összefüggő amputációk aránya Amerikában, sokáig nem foglalkoztak a betegséggel. A sorozat három olyan megoldás-orientált történetet írt le, amelyek bemutatták, hogy az Egyesült Államok más részein sikeresebb volt a cukorbetegek ellátása. Meyers ezt írta: „A megoldást bemutató történetek… kapták valószínűleg a legtöbb visszajelzést, és egyben ezek váltották ki a legtöbb vitát - azt hiszem, részben azért, mert felbolydulást okoztak a helyi szolgáltatók körében… Ezek voltak valószínűleg a sorozat legérdekesebb történetei. A legtöbb beszélgetést generálták arról, mit tehetünk másképp és mit nem csinálunk most.”

Rávilágít a passzivitás buktatóira.

Ha megmutatjuk, hogy valami az egyik helyen működik, az elsöpörheti a kifogásokat másutt is. Az évezred hajnalán a HIV/AIDS betegség gyógyszerei olyan drágák voltak, hogy a vírussal való megfertőződés lényegében halálos ítéletnek számított a fejlődő világban. Tina Rosenberg 2001-ben a The New York Times magazinban megjelent cikkbentárta fel a problémát, de más szemszögből. Leírta, hogy Brazília jelentősen csökkentette a HIV/AIDS gyógyszerek árát és bemutatta a teljes gyógykezelés rendszerének menedzselését. Rosenberg cikke rávilágított az amerikai kormányzati tisztviselők és a gyógyszergyártó vállalatok magatartására is, ezt követően pedig számos döntéshozó megkérdőjelezte a magas gyógyszerárak indoklását. Írása hozzájárult az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária elleni Globális Alap létrehozásához.

Jó ötletek átvételével egy szervezet saját munkája hatását is felerősítheti.

A „100 000 Otthon” kampány célja az volt, hogy lényegesen javítsa a tartósan hajléktalan emberek lakhatását az Egyesült Államokban. A második évben világossá vált, hogy a kampány nem halad a tervezett ütemben. A kampány vezetői a The New York Times „Fixes” rovatában olvastak egy cikket a „Gyors Eredmények” (Rapid Results) nevű módszerről, amelynek lényege, hogy a helyi közösségeket arra buzdítja: 100 nap alatt valósítsanak meg valamilyen merész célkitűzést. A „100 000 Otthon” kampány vezetői kapcsolatba léptek a Rapid Results szervezőivel, átvették módszerüket központi stratégiaként, majd a közösségekben, az egész ország területén beépítették tevékenységükbe. 2014 júliusában a kampány szervezői bejelentették, hogy elérték a kitűzött célt: 100 000 tartósan hajléktalan ember lakhatását sikerült megoldaniuk. A szervezők elmondták, hogy a siker egyértelműen összefüggött a Rapid Results stratégia alkalmazásával.

Megváltoztathatja a közbeszédet és a szakpolitikai döntéseket.

A Milwaukee-ban megjelenő Journal-Sentinel újságírója, Meg Kissinger pályafutása során sokat foglalkozott a mentális egészség témájával, munkájának legnagyobb hatását mégis a 2013-as „Krónikus válság” (Chronic Crisis) című sorozatával érte el. Ebben azt dokumentálta, hogy változatlanul halnak meg betegek a durva bánásmód és az elhanyagolás miatt. Sorozatában írt a rendszer megreformálásának lehetséges módszereiről is. Közvetlenül a sorozat után Milwaukee megszüntette a mentális egészségügy állami felügyeletét és létrehozta Milwaukee Mentális Egészségügyi Testületet, amelynek tagjai mentális egészséggel foglalkozó szakértők lettek. Ezzel együtt a város új költségvetésében lényegesen megemelték a mentális egészségügyre fordítandó összeget. A „Krónikus válság” három megoldásközpontú történetet tartalmazott és Meg Kissinger szerint ezeknek volt a legnagyobb hatása. „Egy dolog beszélni a bajokról, amikből valóban van bőven Milwaukee Megye Mentálhigiénés Rendszerében, de valódi értéket akkor kapnak az olvasók, amikor látják, hogy egy másik közösség is hasonló problémával küzd és képes eredményt felmutatni” - mondta.

Felkavarhatja az állóvizet.

Mi történt volna, ha Michael Lewis a Pénzcsináló című könyvében a pénz baseballra gyakorolt torzító hatását egyszerűen úgy ábrázolja, hogy egy kis költségvetésű csapat a pénzszűke miatt veszít folyamatosan? Elolvasta volna bárki is a történetet, esetleg leszűrte volna a tanulságokat? Lewis ehelyett megoldás-fókuszú megközelítést alkalmazott és a Moneyball örökre megváltoztatta ezt a sportot.

„Az olvasóktól kapott válasz fantasztikus volt ... az emberek elkezdtek olyan dolgokról beszélni, amikről korábban soha. Párbeszédek alakultak ki, amelyekre korábban nem volt példa.”

Kathy Best portrait
Kathy Best
The Seattle Times