A megoldásközpontú történetek szerkezeti felépítése

Alapjában véve a megoldásközpontú újságírás nem más, mint jó újságírás. A megoldásközpontú történetek ugyanakkor a szokásostól eltérő szerkezetűek. Ez a kis különbség pedig elég ahhoz, hogy tartózkodóvá tegye a hagyományos újságíráshoz szokott újságírókat. Ebben a fejezetben a megoldásközpontú történetek négy különböző típusát ismertetjük: az első a pozitív eltérésekről szól, a második az új, remek ötleteket magyarázza el, a harmadik egy folyamatban lévő kísérletet mutat be, a negyedik pedig egy hely átalakulását taglalja.

illustration of magnifying glass magnifying a plus sign
Pozitív eltérés

A Cleveland Plain Dealer „Mérgező hanyagság” című sorozatában jelent meg 2015 októberében a - „Hogyan kezelte Rochester az ólommérgezés ügyét” című cikk -, amely a New York állambeli Rochester példáját mutatta be. A „pozitív különbségeket” bemutató történetek, mint amilyen ez is, gyakran tartalmaznak egy ismeretlen elemet. Erről az esetről a szerzők, Rachel Dissell és Brie Zeltner ezt mondták: „Egyszerűen megválaszolható, miben különbözik Rochester hozzáállása más városokétól, ahol szintén súlyos probléma a gyermekek ólommérgezése. A város úgy döntött, hogy felméri a bérlakások ólomszennyezettségének mértékét, és nem vár arra, hogy csak akkor cselekedjen, amikor már egy gyermek megbetegedett ólommérgezés következtében”. A cikk adatokkal is alátámasztja Rochester sikerét, ez pedig egyik fő eleme a megoldásközpontú újságírásnak.

illustration ofr light bulb
A remek, új ötlet

A szülésre való felkészülés hagyományos felfogását teszi próbára az „Egyesek számára a terhesgondozás közösségi ügy„Egyesek számára a terhesgondozás közösségi ügy” című történet. A Public Radio International „Kilenc Hónap” című sorozatának részeként megjelent multimédiás anyag a Középpontban a várandósság nevű terhesgondozó program résztvevőit mutatja be. A cikk szerzője Shuka Kalantari. Mint oly sok megoldásközpontú történet esetében, amely nagyszerű, innovatív ötletekkel foglalkozik, Kalantari is azzal nyit, hogy ízelítőt ad a program által kínált lehetőségekről. Ezután tér rá a probléma hátterének megvilágítására - a Kaliforniában élő spanyol ajkú, bevándorló, várandós nők depressziójára és arra, ahogyan ez a program a nehézségek kezelésében segíteni próbál.

illustration of pad and pencil
Folyamatban lévő kísérlet

Néha a riportereknek lehetőségük van arra, hogy olyan folyamatokról írjanak, amelyek előnyei és hátrányai egyértelműen megmutatkoznak. Ilyen a „Kevesebb előadás, több gyakorlat: emelt szintű kurzusok új módszertana„Kevesebb előadás, több gyakorlat: emelt szintű kurzusok új módszertana” című cikk, amely a The Seattle Times „Oktatási Laboratórium” projektje részeként jelent meg 2014 márciusában. A szerző - Linda Shaw - azt mutatta be, milyen új módszerekkel tanítanak a felsőoktatásra felkészítő, emelt szintű órákon több középiskolában. Ennek lényege: a csoportos munkát és a vitát előnyben részesíti a hagyományos, előadó stílusú oktatással szemben. A kísérlet még zajlik, az eddigi eredmények vegyesek. Shaw nyíltan ábrázolja az ötlet megvalósításának korlátait, de felcsillantja a reményteli lehetőségeiket is. A „nagyszerű, új ötlet” struktúrájához képest ez a típusú történet általában több háttéradatot és bizonyítékot tartalmaz.

illustration of globe
Helyi változások

2014 augusztusában a Kaiser Health News (KHN) és az NPR publikálta a „Viaskodás texasi megyei mentálhigiéniai rendszerével„Viaskodás texasi megyei mentálhigiéniai rendszerével” című cikket, amely bemutatja, hogy a texasi Bexar Megye lényegesen átalakította a mentális betegek ellátásának gyakorlatát. A KHN cikkét Jenny Gold írta. Cikke elején határozottan fókuszál a problémára, csak néhány sorban utal arra, hogy a helyzet mostanra jelentősen javult. Gold elmondása szerint a legnagyobb változás az, hogy a megye különböző igazgatási intézményei összefogtak, hogy létrehozzák a „Helyreállítási Központot”. Elmagyarázza, hogyan működik a központ, mit tanulhatunk belőle, és azt is, amit nem sikerült megoldani. Az ilyen típusú történetek helyszínei összességében lehetnek „pozitív deviánsok”, de nem feltétlenül azok. Fontos, hogy tanulságokkal szolgálnak.

„Mondd azt magadnak, hogy ’szeretnék egy valóban érdekes és kreatív probléma-megoldásról írni’. Ha kreatív próbálkozásként beszélsz róla, már nem érzed magad csapdában, hogy csak jó híreket kell találnod. Elmondhatod ugyanis, hogy az embereknek valami jót mutatsz meg: „itt van valaki, aki igazán érdekes módon igyekszik megoldani a problémát, én pedig megmondom nektek, hogy mi működik és mi nem.” Így sokkal nyitottabban meg tudod ismerni a történetet, minden hibájával, sikerével és kudarcával együtt. Mindaddig, amíg ügyelsz arra, hogy tényleg mélyre áss, és megtudd, mik az akadályok és tájékoztatod erről az embereket, hitelesnek fogják találni a munkád. Épp azok a „habosított” történetek keltenek gyanút, amelyek azt hirdetik, hogy nincs itt semmi probléma.”

Meg Kissinger portrait
Meg Kissinger
Milwaukee Journal Sentinel