Megoldásközpontúság a szakújságírásban

Az újságírók saját szakterületükön több módon is alkalmazhatják a megoldásközpontú megközelítést napi munkájukban.

 

Tudósítás helyi programokról

 

Mint korábban már említettük, a megoldásközpontú újságírás jó lehetőséget kínál, hogy megragadja az olvasók figyelmét a hagyományos újságírás módszerével ábrázolt, „túlságosan lehangoló” kérdésekben, mint amilyen a fegyveres erőszak. A lényeg, hogy minél többféle álláspont megjelenjen. Greg Barnes a Fayetteville Observernél ezt tette, amikor azt vizsgálta, hogy a Georgia állambeli „Második Esély” program milyen módon segítette az újrakezdésben az erőszakos cselekményekért elmarasztalt tizenéveseket. Ez a program három év alatt 4 millió dollárt spórolt meg az államnak. Ezek a történetek tehát nem magára a programra, hanem a helyi program által használt modellre összpontosítottak. Ezáltal a történet nem tűnik PR-cikknek.

 

Máshonnan átvett megoldások alkalmazása helyi viszonyokra

 

Ez azt is jelenti, hogy némiképp átírjuk a „helyi hír” fogalmát: „a városunkban történő események” helyett „a város számára releváns történéseket” értünk alatta. Miként azt a 9. oldalon említettük, Meg Kissinger, a Milwaukee Journal-Sentinel riportere összehasonlította városának rosszul működő mentális egészségügyi rendszerét Houston innovatív rendőrségi programjával.

 

Két eset kontrasztja

 

Mi az oka annak, hogy valami kudarcot vall az egyik helyen, másutt viszont működik? Keegan Kyle az Orange County Register-ben írt arról, miért voltak sikertelenek Santa Ana erőfeszítései a prostitúció kezelésére. Ezután a vizsgálat eredményeit összevetette a közeli Anaheim eredményes stratégiájával. Miből ered a különbség? Hogyan tudna Santa Ana tanulni Anaheimtől, ha ez egyáltalán lehetséges?

 

Megoldásközpontú történetek és a nekrológírás mintája

 

A New York Timesnak több száz, előre megírt nekrológja van. Ha egy híres ember meghal, a megírt szöveget néhány bekezdéssel kiegészíthetik és gyorsan publikálhatják. Ehhez hasonlóan számos érdekes megoldásközpontú téma létezik, amelyek megírását előzetes kutatással meg lehet könnyíteni. Amikor például megjelennek a munkanélküliségről szóló jelentések, gyorsan közzé lehet tenni egy cikket öt olyan amerikai vállalatról, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a folyamatosan változó, globális munkaerő-piachoz.

„A történetben fenn kell tartani a feszültséget, hogy az olvasókat magával ragadja. Talán nem kell nekik elmondani mindent a történet legelején. A folyamat bemutatása legyen a jutalom, amikor leírom, hogy „akkor ezt csinálták, utána pedig amazt”. Nagyon fontosnak tartom, hogy a történet emberi arcot kapjon. Mindig az embereken keresztül próbálok elmesélni egy történetet, de mindvégig használok a számokat, hogy alátámasszam az állításokat.”

Meg Kissinger portrait
Meg Kissinger
Milwaukee Journal Sentinel