Megoldásközpontú történet lépésről lépésre

  1. Fogalmazza meg az adott aggasztó problémát vagy ügyet (pl. éghajlatváltozás, közbiztonság, alacsony továbbtanulási arány)!
  2. Tegye fel a kérdést: Mi hiányzik az e témákról szóló diskurzusból? Tudnak az emberek erről a problémáról? Valamennyire ismerik a problémát, de nem kelt bennük felháborodást? Ha az utóbbi állítás igaz, akkor a legmegfelelőbb, ha a hagyományos újságírási módszerrel feltárjuk a problémát. De ha a közbeszéd hiányzó elemeit azok a válaszok alkotják, melyeket ilyen kérdésekre adnánk – „Mit kellene tennünk? Ki kezeli jobban ezt a problémát?” -, akkor az ügy alkalmas lehet egy megoldásközpontú újságírói nyomozásra.
  1. Kezdjen el keresni megoldásközpontú témajavaslatokat! Tud olyan helyekről, ahol folyamatosan jobban teljesítenek az átlagnál? Van-e bármilyen figyelemreméltó megoldás az adott problémára? Olvassa el további tippjeinket a „Hogyan találok megoldásközpontú témajavaslatot?” című részben!
  1. Válasszunk ki egy történetet, amely hagyományos újságírói módszerrel készült! Segítségünkre lehet az útmutató elején meghatározott Négy feltétel és a "Hogyan ellenőrizzem a megoldásközpontú történetet?" című fejezet. Ne feledjük feltenni ezeket a kérdéseket: Van bizonyíték a sikerre? Hitelesek a bizonyítékok? Ez egyszeri eset vagy szolgál mások számára is hasznos tanulságokkal? Ha a sztori valahol máshol történt, akkor át tudnánk-e alakítani oly módon, hogy a helyi közösség számára is tartalmazzon releváns, új információt?
  1. Írja meg a történetet! Használja például ezeket a fejezeteket: „Hogyan készítsem az interjút, ha megoldásközpontú történetet akarok írni?” és „Hogyan építsem fel a megoldásközpontú történetet?” Ha a problémára több, különböző megoldás is létezik, akkor ez a történet valószínűleg alkalmas arra, hogy cikksorozat készüljön a témáról.
  2. A folyamat egy bizonyos szakaszában valószínűleg kapcsolatba lép egy szerkesztővel. Ha szerkesztőségben dolgozik, akkor a szerkesztővel közösen dolgozhatja ki elképzeléseit. Ha szabadúszó, olvassa el „Hogyan kell meggyőzően bemutatni egy megoldásközpontú témajavaslatot?” című írásunkat.
  1. Miután megjelent a cikk, érdemes átgondolnia, hogyan lehetne népszerűsíteni és az olvasókkal/hallgatókkal/nézőkkel kapcsolatot tartani. Tekintse át „Hogyan népszerűsíthetem a történetem és hogyan léphetek kapcsolatba az olvasókkal?" című részt, ha tanácsra van szüksége.

FIGYELEM!

Ezek a lépések tetszőleges sorrendben történhetnek, attól függően, hogyan szerezzük meg az információkat. Lehet, hogy előbb egy ígéretes megoldásról hallunk és csak utána fejtjük vissza a szálakat egészen a problémáig. Előfordulhat, hogy előbb egy konkrét városról/megyéről tudjuk meg, hogy tett lépéseket egy bizonyos irányba, és csak később derül ki, ez hogyan is történt. Vagy épp minden az előbbiekben felvázolt séma szerint zajlik és előbb a problémáról hallunk, majd ezután kezdjük a fellelt megoldás vizsgálatát. Azt is választhatjuk, hogy a folyamatban sokkal korábban beszélgetünk egy szerkesztővel, mint ahogyan az útmutató ajánlja.

„Menjünk végig a saját kérdéseinken! Minden történet, amit valaha megírtam, valójában egy kérdésből indult ki: Mi érdekel engem? Mire vagyok kíváncsi? Mi tűnik furcsának számomra? Mit akarok megtudni? Ennyi. Így kezdődik. Kezdd azzal, ami érdekel! Van-e olyan kirívó probléma vagy terület, amelyet még senki nem vizsgált meg? Akkor ez az a hely, ahol először kell körülnézni. A megoldásközpontú újságírás szélesebb spektrumban mutatja be az adott történetet. Mutasd meg az érem másik oldalát is! A valódi problémát…”

Claudia Rowe portrait
Claudia Rowe
The Seattle Times