basic toolkit cover image

Alapvető eszköztár

Beginner
2 hours
FOR:
Journalists
What you'll learn

A megoldások újságírásának alapelvei. Mi az? Mi nem az? Miért fontos? És hogyan valósítsuk meg, az ötlettől a beszámolón át a befejezett történetig.

Welcome

Aki ezt az útmutatót olvassa, feltehetően érdeklődik a megoldásközpontú újságírás iránt és kíváncsi, hogyan segítheti ez a módszer újságírói munkáját. Meggyőződésünk, hogy az újságírók sokat nyernek azáltal, ha nem csak a problémákat, hanem az azokra adott válaszokat is megvizsgálják.

Számos jelentős történet elsikkad, senki sem írja meg. Miért? Az újságírás hagyományosan nem tekinti a tényfeltárás indokolt céljának a problémákra adott válaszok megkeresését. Az újságírók és szerkesztők egy része ugyanis attól tart, hogy ez aktivizmusnak, feltupírozott történetnek vagy éppen PR-nak tűnik majd. A Megoldásközpontú Újságírók Hálózatában (Solutions Journalism Network, SJN) arra törekszünk, hogy megváltoztassuk ezt a véleményt. A megoldásközpontú újságírás szerintünk az, hogy a társadalmi problémákra adott válaszokat szigorú pontossággal, hatásosan és az újságírás magas szakmai színvonalán megfelelően mutassuk be.

Hálózatunkban ma már több mint 170 szerkesztőséggel és több ezer újságíróval dolgozunk együtt azért, hogy bebizonyítsuk: nem kell ódzkodni a jó minőségű, megoldásközpontú újságírástól. Épp ellenkezőleg, ez egyike a fontos, bár még alig használt újságírói eszközöknek.

A Megoldásközpontú Újságírók Hálózatát - az SJN-t - David Bornstein és Tina Rosenberg, a The New York Times “Fixes” rovatának újságírói közösen alapították Courtney E. Martin újságíróval és íróval, aki az online média felfutása idején kezdte pályafutását. Mindhárman részt vettek különleges riportutakon – jártak például indiai farmokon, brazíliai kórházakban és a New Orleans-i Ninth Wardban is. Utazásaikból ugyanazt a következtetést vonták le: az újságírók általában sehol sem versengenek azért, hogy a társadalmi bajokra adott válaszokról szóló történeteiket megírják.

A régi szemlélet szerint az újságíró szakmai hitelét ronthatja, ha a megoldásokkal foglalkozik. Az új felfogás viszont azt tartja, hogy azzal ártunk, ha ezt nem tesszük. Újságíróként az a feladatunk, hogy pontos tükröt tartsunk a társadalom elé. Ha nem mutatjuk be azt a sok, különböző módot, amelyekkel az emberek és az intézmények megpróbálják megoldani a problémákat - függetlenül azok sikerétől vagy kudarcától -, nem végezzük jól munkánkat. Ha például csak az iskolák rendszerszintű problémáiról írunk, de nem számolunk be az oktatást javító modellekről, nem mondjuk el a teljes történetet.

Sokan azért lettünk újságírók, mert munkánkkal hatni szeretnénk, hogy jobbá tegyük a világot. A hibák feltárása nem az egyetlen módja a hatás elérésének. A problémák bemutatása kulcsfontosságú, de cikkünk hatását erősíti, ha a problémákon kívül beszámolunk arról is, milyen megoldást találnak az emberek ezekre. Az oktatással foglalkozó újságírók például gyakran írnak lesújtó történeteket arról, mennyire nem tudják kezelni az állami iskolák a hátrányos helyzetű gyermekeket. Nagyobb hatást érnének el, ha beszámolnának olyan iskolákról is, amelyek valóban minden diákkal képesek eredményt felmutatni és ábrázolnák az ott alkalmazott módszereket is. Ezek a történetek jó érzéssel töltik az olvasókat, a hallgatókat és a nézőket. Ezek a történetek befolyásolják a közbeszédet. És megváltoztatják a szakpolitikát is.

Az emberek nem csak amiatt változtatnak a dolgokon, mert valaki rámutat a problémáikra. Tudniuk kell azt is, hogy a változás lehetséges és látniuk kell a megoldások módjait. Társadalmi szinten ez ugyanígy működik.

Ez az útmutató azoknak készült, akik a megoldásokról is szeretnének írni. Reméljük, értékesnek találja ezt a munkát, függetlenül attól, hol tart újságírói pályáján: új módszerekre kíváncsi, tapasztalt hírlapíró; esetleg befutott videós szerkesztő, aki újra írni szeretne; netán pályakezdő újságíró-hallgató.

A Learning Lab végigvezeti az olvasót a megoldásközpontú újságírás gyakorlati fázisain, kezdve az első lépéstől - a bemutatásra érdemes válasz felkutatásától - az utolsóig, amelyben az újságíró cikkével a közönséget szólítja meg. Ez az útmutató azonban nem hagyományos könyv, nem szükséges minden fejezetet sorrendben elolvasnia. Kiválaszthatja közülük azokat, amelyeket a leghasznosabbnak tekinti. 

A megoldásközpontú újságírást néhány, e módszerrel készült történet struktúráján keresztül mutatjuk be. Ez az Eszköztár (Toolkit) tartalmaz videókat és az interaktív gyakorlatokat is, melyekkel a megoldásközpontú módszer többféle megközelítését érzékeltetjük. Emellett közlünk linkeket a Megoldásközpontú Történetkereső (Solutions Story Tracker) oldalon publikált konkrét esettanulmányokhoz és történet-típusokhoz. Ugyanitt lehet kapcsolódni az oldalunkon lévő és másutt közzétett egyéb forrásokhoz. Végül speciális útmutatókat kínálunk az egészségüggyel, oktatással és az erőszak témájával foglalkozó riporterek számára.

Erre az útmutatóra munkaanyagként tekintünk, és reméljük, kapunk visszajelzést a felhasználóktól. Elküldheti véleményét e-mailben, twitteren, vagy bármi más módon. Minden tanácsnak örülünk, amely segíti az anyag fejlesztését, hogy még hasznosabbá váljék a megoldásközpontú újságírás híveinek növekvő tábora számára.  

Véleménye érdekel bennünket.

„Ez nem az olvasóknak szóló, hagyományos szolgáltatás, hanem minden ízében alapos és nyomozó jellegű újságírás.”

Paul Edwards
Paul Edwards
Former EIC of the Deseret News