A témajavaslat megfogalmazása

Íme egy megoldásközpontú témajavaslat prezentálásának példája. Minden szükséges ismérvnek megfelel:


Nagyon érdekesnek találtam a magazinnak a CureViolence-ről szóló közelmúltbeli cikkét. A konfliktus megoldásának epidemiológiai megközelítése roppant hatékony választ jelent a városi erőszakkal kapcsolatban és nagyon szeretném nyomon követni ennek további alakulását.

Most egy másik modellről szeretnék írni, amelyet eredetileg Greg Boyle jezsuita pap irányításával vezették be East Los Angeles-ben. Ellentétben Dr. Gary Slutkinnal és csapatával, akik a CureViolence módszere alapján az erőszakot betegségnek tekintik, Greg Boyle atya az erőszakot kulturális tényezőkre vezeti vissza. Ha az erőszakos környezetből nincs olyan „letérő út” – ahogyan ő fogalmaz –, ami a munka világához vezetne vagy megerősítené az érzelmi képességeket, a fiataloknak aligha marad más választásuk, mint hogy ott ragadjanak. A Homeboy Industries abból indul ki, hogy nem elég „megszakítani” az erőszakot, hanem pozitív, szemléletváltást segítő projektekkel kell azt helyettesíteni.

Ez az ország legnagyobb rehabilitációs programja, amely erőszakos bandatagokkal foglalkozik. Évente több mint 12000 résztvevője van. A szervezet szerint fejenként 20-44 ezer dollárt tesz ki a fiataloknak nyújtott szolgáltatások és képzések költsége, míg Los Angelesben a fiatalkorúak fogva tartása átlagosan 100-150 ezer dollárba kerül évente.

Bár úgy tűnik, hogy az elmúlt 25 évben a programmal értek el sikereket, a Homeboy Industries néhány év óta finanszírozási gondokkal küzd. Szeretném megvizsgálni ennek okát, illetve azt is, hogy mik a modell helyi korlátai, ugyanis úgy tűnik, ezeket eddig nem nagyon mérték.

Kíváncsian várom véleményedet.

Jane