Mi NEM tekinthető megoldásközpontú újságírásnak?

newspaper wearing disguise glasses

A megoldásközpontú újságírás megértését gyakran az is segíti, ha példákon szemléltetjük, ami nem sorolható ehhez a módszerhez. Hét különböző, megtévesztő történettípust mutatunk be. Hasonló példákkal mindannyian találkozhattunk már. 

Hősök dicsérete

Ezek a sztorik egy személyt ünnepelnek vagy dicsőítenek, gyakran anélkül, hogy példájuk valódi lényegét megmagyaráznák. Az ilyen történetek nem előremutató, egyéni kezdeményezések erényeiről szólnak, hanem egy személy elhatározásáról áradoznak. Például ide tartozik, ha egy cikk arról szól, hogy valaki egy jól fizető munkát hagy ott világmegmentő terveiért.

Csodafegyver

Ilyen típusú történeteket gyakran látunk a technológiai és innovációs rovatokban. Varázslatos lehetőségként írják le az új kütyüket, olykor "életmentő" szerepet tulajdonítanak nekik. Egy apró megjegyzés: olykor a pénz is csodafegyvernek tűnik.

Baráti szívesség

Erre utalhat, ha az egyedüli vagy domináns hang azé a szervezeté, amelyről a cikk szól. A csodafegyver típushoz hasonlóan itt sincs sok bizonyíték a sikerhez vezető útra, tehát ez alig leplezett PR-anyag.

Okoskodás

A véleményújságírás megfogalmazhat megoldásokat, ha a problémákra adott valós válaszokról (és eredményekről) tudósít. Az „okoskodó újságíró" viszont még nem létező dolgokat javasol.

Instant aktivista

A „megoldásközpontú újságírás” kifejezést hallva sokan arra gondolnak, hogy olyan típusú történeteket népszerűsítünk, amelyek majd az olvasót arra kéri, hogy kattintsanak egy gombra és adjanak 5 dollárt egy ügy érdekében. Az efféle történetek valóban hatnak az érzelmekre és erre alapozva kérnek egy adott ügyben támogatást a probléma "megoldására”.

Utólagos ötlet

A történet végén olykor szerepel egy bekezdés vagy egy rövid hangklip, amely méltatja a megoldásokra tett erőfeszítést. A megoldásokat viszont nem mutatják be kellő komolysággal, inkább csak odavetik, mint utólagos ötletet.

Kis színesek

Egyszeri eseményeket bemutató, jópofa történetek, amelyek gyakran jelennek meg az esti hírek végén vagy ünnepek idején. Szólhatnak limonádét áruló gyerekről vagy egy fickóról, aki kerekesszéket készített kedvenc malacának. Azt mutatják be, hogy a világon vannak emberek, akik aranyos dolgokat csinálnak, ám ezek a történetek nem érintik a strukturális kérdéseket, amelyekkel a megoldásközpontú újságírás foglalkozik.

„Nem hiszem, hogy mindig az a leghatékonyabb módja a haladásnak, ha az embereket szembesítjük tévedéseikkel és a fejükre olvassuk hibáikat”

Claudia Rowe portrait
Claudia Rowe
The Seattle Times