Bevezetés

Az Op-Ed Projektben dolgozó barátaink összefoglalták, hogyan ajánlatos bemutatni egy témaötletet a szerkesztőnek. Egy jó bemutatónak három alapkérdésre kell válaszolnia:

1
Miről van szó?

Kapcsolódik-e a történet szélesebb társadalmi vitákhoz? Milyen módon hat a téma az olvasó életére? Mik a tágabb összefüggései?

2
Miért most?

Mitől időszerű a hír? Miért most kell ezt a történetet megírni és közzétenni, miért nem múlt héten vagy egy év múlva? Gondolhat itt évfordulókra, ünnepekre, aktuális trendekre, eseményekre stb.

3
Miért én?

Mi a személyes indítéka, ami a történet megírására készteti? Nagyon röviden bizonyítsuk be, hogy mi vagyunk a leginkább megfelelőek ennek a cikknek a megírására.

Valójában ez a három kérdés csak a kiindulópontot jelenti. Egy megoldásközpontú történet vázolása ennél sokkal bonyolultabb, mivel a szerkesztők egy része kételkedni fog a bemutatott megoldásokban. Ha megoldásközpontú történet megírása mellett kívánunk érvelni, tömör és világos levélben ki kell emelnünk néhány szempontot:

A megismert indikátorok azt mutatják, hogy ezt a történetet érdemes még alaposabban megvizsgálni. Itt konkrét adatokra, egymástól független, hiteles forrásokra gondolunk, amelyek alapján a szerkesztő gyorsan átlátja, hogy a leírtak gondos, előzetes kutatómunkára épülnek.

Érdemes minden lehetséges korlátot is megemlíteni a történettel kapcsolatban, mert ebből a szerkesztő megérti, hogy nem feltupírozott sztoriról van szó.

Rövid listát is készíthetünk a témában jártas szakemberekről, akikkel interjút tervezünk. Gondoljunk itt kutatókra vagy az évek óta „frontvonalban” dolgozókra, az adott terméket használó fogyasztókra, és így tovább. Ebből a szerkesztő megérti, hogy komolyan gondoljuk a téma megírását és nem csupán jószándékú emberek meginterjúvolásáról van szó.

És természetesen alapvető, hogy nevünk alatt adjuk meg telefonszámunkat és e-mail címünket az üzenetben. Levelünk tartalmazzon hiper-hivatkozásokat az előzetes kutatással kapcsolatban, így a szerkesztő ellenőrizni tudja a leírtakat. És érdemes a szerkesztőnek újra írni, ha egy héten belül nem érkezik válasz. Minden szerkesztő nagyon elfoglalt, az udvarias érdeklődést viszont jó néven veszi.

„Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy történetnek, amin dolgozunk, van múltja és jó eséllyel lesz belőle erős hatást elérő cikk. Az eredmény mérhetősége kulcsfontosságú. Ugyanazok a kritériumok érvényesek, mint amikor egy filantróp támogató és egy társadalmi hatás elérését ösztönző befektető vizsgálja azt az ötletet, amibe pénzt invesztál. Ígéretes az elképzelés? Vannak felmutatható eredményei? Lényeges növekedést ért el? Máshol is megismételhető? Egyre inkább keresem azokat a témaötleteket, amelyek alapos leírást tartalmaznak, nem pedig annak az egyöntetű bizonygatását, hogy ez a megfelelő módszer.”

Fred de Sam Lazaro portrait
Fred de Sam Lazaro
Undertold Stories, PBS