A „megoldásközpontú szemüveg” alkalmazása rövid történetek esetében

Képzeljük el, hogy egy napunk van egy 500 szavas cikk megírására. Esetleg három óra alatt kell elkészítenünk egy 60 másodperces műsort. Hogyan alkalmazható ilyenkor a megoldásközpontú szemlélet?

Egy magas színvonalú megoldásközpontú történet elkészítése időigényes folyamat. Az eddig ismertetett legtöbb tanács inkább a hosszabb riportok vagy elbeszélő jellegű történetek esetében alkalmazható. Számos módszert találunk azonban a megoldás-fókusz alkalmazására akkor is, ha szűkösek a terjedelmi és az időkeretek.

 

  1. Rövid megoldásközpontú történetekre elsősorban a közismert témák feldolgozása alkalmas. Néhány évvel ezelőtt például az ágyi poloska-fertőzés nagyon elterjedt New Yorkban. A metróban osztogatott, ingyenes újság, az AM New York riportere egy mondatban vázolta a problémát, és azonnal rátért a jobb hírre: az ágyi poloskák száma nagymértékben csökkent, főként annak köszönhetően, hogy a városvezetés sokoldalú intézkedéseket tett kiirtásukra. A szerző 576 szóban megválaszolta az általunk ajánlott „10 kérdés” többségét.
  2. Érdemes olyan témakört választani, amelyről könnyű találni bevált megoldásokat bizonyító adatokat. Így nem kell sok időt vagy szöveget szánni az ügy bemutatására, rögtön rá lehet térni annak leírására, hogyan érték el azt az eredményt.
  3. A szerkesztőségi rovatok tudósítói szintén gyorsan tudnak megoldásközpontú történeteket írni, mert folyamatosan követik a helyi eseményeket. A szakértelem sok időt takaríthat meg. A következő oldalon részletesen foglalkozunk ezzel.
  4. Egyes megoldások nem túl bonyolultak, így ezek szintén szolgálhatnak egy-egy rövid történet alapjául. Például az Atlantic City Lab cikke feltárta, hogy Brazíliában egyre gyakrabban készítenek videofelvételt mobiltelefonjukkal a rendőrségi brutalitások szemtanúi. Ez elősegíti, hogy felelősségre vonhassák az ottani, hírhedten agresszív rendőröket.