Miről ismerhető fel a megoldásközpontú újságírás?

Négy feltételt határoztunk meg a megoldásközpontú cikkek készítésével kapcsolatban. Ezek egyrészt inspirálhatnak bennünket, másrészt segítségükkel eldönthető, mi számít megoldásközpontú újságírásnak. Ugyanezen kritériumok alapján lehet válogatni a Megoldásközpontú Történetkereső (Solutions Story Tracker) oldalán is. E feltételek rugalmasan igazíthatóak a különböző elbeszélési stílusokhoz és formátumokhoz, de minden rugalmasságuk ellenére lényegében kötelező elemei a megoldásközpontú cikkeknek.

1
A MEGOLDÁSKÖZPONTÚ CIKKEK A TÁRSADALMI PROBLÉMÁKRA ADOTT VÁLASZRA KONCENTRÁLNAK. AZT MUTATJÁK BE, MI HOGYAN MŰKÖDIK VAGY AZT, MIÉRT NEM.

Ha a történet nem tartalmazza a probléma megoldását, nem tekinthető megoldásközpontú cikknek. A megoldást pedig az adott probléma kontextusában kell bemutatni és a működés módját is ábrázolni kell. A narratívát a probléma-megoldás folyamata, illetve a benne rejlő nehézségek okozta feszültség viszi előre. Az adott probléma okainak dokumentálása révén válik világossá, miért ez a megfelelő és hatásos megoldási lehetőség.

2
AZ IGAZÁN JÓ MEGOLDÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNETEK MINDIG SZOLGÁLNAK OLYAN TANULSÁGGAL, AMELY RELEVÁNS ÉS ALKALMAZHATÓ LEHET MÁSOK SZÁMÁRA IS. A SZTORI BEPILLANTÁST ENGED A MEGOLDÁSBA.

A megoldásközpontú újságírás lényegét a felfedezés, vagyis az odavezető út adja, amelynek során az olvasó vagy a néző bepillanthat abba, hogyan működik a világ és talán abba is, hogyan tehető még jobbá.

3
A MEGOLDÁSKÖZPONTÚ ÚJSÁGÍRÁS BIZONYÍTÉKOKAT - ADATOKAT VAGY KVALITATÍV EREDMÉNYEKET - KERES, AMELYEK ÉRZÉKELTETIK A HATÉKONY MŰKÖDÉST VAGY ÉPP ANNAK HIÁNYÁT.

A megoldásokat ábrázoló történetek őszintén a közönség elé tárják a bizonyítékot, ami valamit igazol, sőt azt is, amit nem. Egy kifejezetten innovatív megoldás lehet jó történet akár bizonyíték nélkül is, de az újságírónak meg kell indokolnia, miért nincs bizonyíték, illetve miért hírértékű a válasz bemutatása ennek hiányában is.

4
A TÖRTÉNET KORLÁTAINAK BEMUTATÁSA FONTOS.

A megoldásközpontú történetek az adott válasz hiányosságait is érzékeltetik. Nincs ugyanis tökéletes válasz - néhány megoldási módszer működhet az egyik közösségben, míg egy másikban nem. A gondos újságíró beszámol a hiányosságokról és a választ ezek kontextusába helyezi.

„Nagy elégedettséggel töltöttek el ezek a történetek, mert nem csak a philadelphiai problémákra világítottam rá, hanem új ötleteket is ajánlottam az olvasóknak. Szerintem a közösségi média reakciója igazolta, hogy az emberek valóban keresik az ilyen típusú részvételi lehetőséget, mert ez párbeszédre ösztönöz.”

David Gambacorta headshot
David Gambacorta
Philadelphia Magazine!