Miért fontos a megoldásközpontú újságírás?

A leginkább elfogadott újságírói szemlélet szerint a társadalmi problémák megvilágítása majd reformokat ösztönöz. Az újságírók olykor a kiszivárogtatók szerepét töltik be, feltárják a visszásságokat, de úgy vélik, ezen túl nincs több szerepük.

Meggyőződésünk, hogy a változáshoz ez nem elegendő.

Egyre kevésbé igaz, hogy az újságíró feladata csupán a bajok bemutatása, és ezután pusztán reménykednie kell abban, hogy a társadalom majd jobb törvényeket alkot vagy megfelelő ellenőrzést gyakorol. Ma a világ problémái túlságosan bonyolultak és túl gyorsan változnak. Az embereknek tanulniuk kell a problémákra adott megbízható megoldásokból, hogy a társadalom jobbítására alkalmas, tájékozott és józan ítélőképességű szereplőkké váljanak. Ebben az összefüggésben az újságírásnak túl kell lépnie hagyományos szerepén és be kell mutatnia a mélyen gyökerező társadalmi gondokra talált, akár másutt is alkalmazható válaszokat. Mi más lehetne a megoldásközpontú újságírás célja?

Ez tehát egyszerűen jó újságírás.

Egyik mottónk: „A teljes történet”. Szerintünk a megoldásközpontú módszer az újságírást pontosabbá és teljesebbé teszi. Ha az újságíró nem tudósít a társadalmi problémák megoldásairól, pontatlan és elfogult képet ad a valóságról. Ez valójában kárt okoz a társadalomnak. A problémák rendszeres hangsúlyozásával és a válaszok figyelmen kívül hagyásával az újságírók azt a hamis látszatot keltik, hogy az emberek nem is próbálkoznak a dolgok javításával vagy nem tudják, hogyan lehetne jobban csinálni.

Erősíti az olvasó kötődését.

A megoldásokat bemutató történetek gyakran a „hogyan történt” típusú kérdésekre adnak választ, leginkább a CSI vagy a Dr. House televíziós sorozatokhoz hasonlító mintákat követnek. Például, ha valaki eredményével bekerül a hírekbe, ki kell deríteni: mit tett ő, amit mások nem? Ha jól alkalmazzák, ez a történetmesélési mód képes megragadni és fenntartani az olvasók figyelmét. A megoldásközpontú történeteket nagyobb valószínűséggel osztják meg a közösségi médiában. Ez részben azért van így, mert e történetekből a hallgatók erőt merítenek, nem kedvetlenednek el, nem maradnak közönyösek vagy cinikusak a probléma iránt. Ezt társadalomtudományi kutatások is alátámasztják. Az állítást igazolta az Engaging News Projecttel közösen végzett kutatásunk is.

Jelentős hatása lehet.

Ha a megoldásközpontú újságírás bemutatja, hogy a különböző intézmények miképpen igyekeznek megoldani a problémákat, az alakíthatja a közbeszédet. A személyeskedő, feszült viták helyett mi számos esetben tapasztaltuk, hogy a megoldásokra összpontosító újságírás konstruktívabb és kevésbé megosztó beszélgetésekhez vezet. Az emberek nem változnak meg csupán amiatt, mert rámutatunk problémáikra. A változáshoz szükségük van modellekre – miként a társadalmaknak is.

„Az olvasók olyan történetekre vágynak, amelyek nem csak negatívak és nem csak problémákat sorolnak. Az olyanok miatt ugyanis tehetetlennek és csüggedtnek érezhetik magukat, mintha nem lenne értelme részt venniük a közösség életében és a szélesebb társadalmi folyamatokban. Az szolgálja őket a leginkább, ha olyan programokat, segítséget és technikákat mutatunk be nekik, amelyek szemmel láthatóan segítenek az őket leginkább foglalkoztató gondok megoldásában.”

Liz Goodwin  portrait
Liz Goodwin
Yahoo! News