Pasi Pentru a Crea un Material Bazat pe Solutii

  1. Identificati o problema sau o chestiune de actualitate (incalizirea globala, siguranta publica, rate scazute de promovabilitate la Bacalaureat).
  2. Intrebati-va: Ce lipseste din conversatia publica? Exista o lipsa de constientizare a problemei? Este problema suficient de constientizata, dar nu exista suficienta indignare in privinta sa? In aceste cazuri, jurnalismul traditional care expune aceasta problema ar putea fi cel mai bun mijloc. Dar daca partile care lipsesc din conversatie includ “ce poate fi facut in aceasta privinta? Cine se descurca mai bine in tratarea acestei probleme?” atunci aceasta problema este un bun candidat pentru o investigatie bazata pe metodele jurnalismului de solutii.
  1. Incepeti sa va uitati dupa candidati pentru povesti de jurnalism de solutii. Exista locuri care au rezultate peste medie intr-un domeniu anume? Mai exista si alte raspunsuri notabile la aceasta problema? Puteti consulta sfaturile din sectiunea “Cum sa gasesc o poveste orientata spre solutii” drept ghid.
  1. Selectati o poveste folosindu-va intuitia jurnalistica asa cum faceti in mod traditional. Puteti utiliza cele 5 Criterii puse la dispozitie de noi in sectiunea “Cum investighez o poveste orientata spre solutii?” drept ajutor in acest proces. Tineti minte: exista dovezi ale succesului? Sunt credibile dovezile? Este vorba de o intamplare, sau exista lectii de pe urma carora ar putea si altii sa beneficieze? Daca aceste lucruri se intampla in afara comunitatii, puteti sa ii conferiti relevanta locala punand-o in contextul unei probleme de care comunitatea dvs. ar trebui sa fie la curent?
  1. Construiti un reportaj despre poveste. Folositi resursele noastre, “Cum Pot sa Conduc un Interviu Orientat Spre Solutii?” si “Cum Pot sa Structurez o Poveste de Jurnalism de Solutii?” pentru asta. Daca exista mai multe raspunsuri care functioneaza in feluri diferite, aceasta poveste ar putea fi un candidat pentru o serie de articole despre aceasta problema.
  2. La un moment dat in decursul acestui proces, veti dori sa luati legatura cu un redactor. Daca lucrati intr-o redactie, veti dezvolta, oricum, aceste idei impreuna cu un redactor. Daca lucrati drept freelancer, consultati ghidul nostru, “Cum Prezint o Poveste Orientata Spre Solutii?”
  1. Din momentul in care povestea dvs. este publicata, veti dori sa va ganditi la moduri de a o promova si de a interactiona cu cititorii/ascultatorii/telespectatorii. Revizuiti resursa noastra, “Cum imi pot promova povestea si implica cititorii?” pentru cateva sfaturi.

NOTA IMPORTANTA!

Este posibil ca acesti pasi sa trebuiasca sa fie urmati in alta ordine, depinzand de modul in care primiti informatia. S-ar putea ca mai intai sa auziti despre o solutie promitatoare, si apoi sa trebuiasca sa va documentati in ceea ce priveste amploarea problemei. S-ar putea sa auziti despre un oras sau o regiunecare a reusit sa tina sub control un trend statistic, si apoi sa aflati cum au reusit acest lucru. Sau, dupa cum este prezentat in diagrama, mai intai sa auziti despre o problema si apoi sa lucrati pentru a descoperi un raspuns deja existent. Aveti de asemenea posibilitatea de a vorbi cu un redactor intr-o faza mult mai timpurie a procesului decat am indicat noi.

“Urmati-va intrebarile. Fiecare poveste la care am lucrat are aceeasi sursa de inspiratie. Ce imi starneste curiozitatea? Ce ma intereseaza? Ce mi se pare ciudat? Despre ce vreau sa stiu mai multe? Si asta este tot. Acesta este punctul de pornire. Ce va intriga? Ce pare un punct nevralgic sau un punct de vedere pe care nimeni nu l-a investigat? Acela este primul loc unde trebuie sa va uitati. Jurnalismul de solutii nu face decat sa spuna o poveste mai mare. Gasiti cealalta parte a povestii, aflati care este, de fapt, problema...”

Claudia Rowe portrait
Claudia Rowe
contribuitor la ziarul The Seattle Times