Cum stiu ca acesta este Jurnalism de Solutii?

Iata cinci criterii de aplicat in momentul in care scrieti sau sunteti producatorul unui reportaj orientat pe solutii. Nu fiecare poveste va putea indeplini toate aceste criterii, iar acest lucru este in regula – dar speram ca aceasta lista va putea sa va inspire felul de a gandi:

1
Se concentreaza in detaliu asupra raspunsului adus unei probleme sociale

Testul aciditatii (referinta la testele care se fac pentru a determina aciditatea unei solutii chimice): Daca articolul nu descrie un raspuns, atunci nu este jurnalism de solutie. Acel raspuns ar trebui sa fie explicat in contextual problemei pe care incearca sa o adreseze. Prin documentarea cauzelor problemei se va clarifica posibilitatea unei solutii care sa poata sa creeze impact si o parghie de manevra.

2
Examineaza felul in care raspunsul functioneaza pana la nivelul detaliilor semnificative

O poveste reusita a solutiilor intra in detaliile modului in care trebuiesc rezolvate problemele, investigand intrebari de genul: ce modele au succes in a imbunatati rezultatul procesului de educatie, si cum functioneaza acestea de fapt? Naratiunea este propulsata de rezolvarea problemei, si tensiunea se afla in dificultatea inerenta de a rezolva orice problema.

3
Se concentreaza pe eficienta, si nu pe intentiile bune, prezentand dovezi disponibile privind rezultatele.

Jurnalismul de solutii are la baza idei – dar ca orice fel de jurnalism de calitate, decizia privind ceea ce functioneaza si ce nu este sprijinit, acolo unde este posibil, de rezultate. Pentru ideile aflate in stadiul incipient, unde singura “dovada” este constituita din afirmatiile observatorilor credibili, cheia este sa nu faceti afirmatii exagerate.

4
Ofera nu doar inspiratie, ci si o patrundere care poate fi folosita si de altii.

Ceea ce face jurnalismul de solutii convingator este descoperirea – calatoria care aduce cititorul sau telespectatorul la o concluzie asupra felului in care functioneaza lumea, si, poate, si a felului in care ar putea fi facuta sa functioneze mai bine.

5
Discuta ce nu functioneaza legat de aceasta abordare.

Nu exista solutii perfecte pentru nicio problema sociala. Fiecare raspuns are exceptii, limite, si riscuri. Jurnalismul de solutii facut cum trebuie nu se sfieste sa prezinte aceste imperfectiuni.

“Aceste povesti mi-au adus o mare satisfactie pentru ca prin ele nu am facut doar sa deplang o problema in Philadelphia, si sa ofer cititorilor idei noi. Si cred ca raspunsul de pe retelele sociale subliniaza faptul ca oamenii cauta acest gen de implicare, pentru ca duce intr-o masura mai mare la un dialog.”

David Gambacorta headshot
David Gambacorta
jurnalist pentru Philadelphia Magazine