Ce fel de impact poate avea jurnalismul de solutii?

Daca se concentreaza pe ceea ce functioneaza, povestile orientate spre solutii pot pune problema in alti termeni care pot duce la noi moduri de gandire in randul celor ce construiesc politici publice, celor care le pun in practica, si de asemenea in randul membrilor unei comunitati. Iata cateva exemple:  

Aduceti strategii mai de succes in atentia unei comunitati

Rhiannon Meyers este autoarea unei serii de articole numite “Costurile Diabetului,,” care au fost publicate de-a lungul unui an de zile in ziarul american Corpus Christi Caller-Times. Desi tinutul in care se afla orasul Corpus Christi are procentul cel mai mare de amputari din cauza diabetului din tara, aceasta boala a fost ignorata si ascunsa. Seria include trei povesti orientate spre solutii despre comunitati din alte parti ale Statelor Unite care au avut mai mult succes in tratarea problemei diabetului. Meyers spune: “Povestile bazate pe solutii sunt cele la care am avut probabil cel mai mult feedback, si care au fost si cele mai controversate—in parte, cred, pentru ca au deranjat pe cei responsabili de resurse in comunitate. Au fost, de asemenea, si povestile cele mai consistente dintre toate cele publicate in aceasta serie. Acestea sunt cele care au starnit cele mai multe conversatii despre ce am putea face diferit si ce nu facem acum.”

Delegitimeaza scuzele pentru lipsa de actiune

Aratand cum functioneaza ceva in practica, inlaturi scuzele care insotesc esecul in alte parti. La inceputul mileniului, medicamentele pentru SIDA si pentru infectiile cu virusul HIV erau atat de scumpe incat virusul era echivalentul unei condamnari la moarte in lumea dezvoltata. Tina Rosenberg a scris un articolarticol pentru publicatia The New York Times Magazine in 2001 care a investigat aceasta problema, privind-o printr-o alta lentila. Ea a discutat cum Brazilia a redus in mod semnificativ preturile la medicamentele pentru SIDA si pentru infectiile cu virusul HIV, si cum a abordat regimul complex de tratament al bolnavilor. A adus de asemenea un unghi de investigatie pentru a expune comportamentul functionarilor din guvernul american si din cadrul companiilor farmaceutice. Articolul lui Rosenberg a facut multe persoane responsabile de luarea deciziilor sa puna la indoiala rationamentele care justificau pretul ridicat al medicamentelor, si a fost mentionat drept unul din factorii care au dus la crearea Fondului Global pentru Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Prezentati unei organizatii o idee puternica ce ar putea sa ii transforme impactul

Campania 100,000 de Case a avut drept scop sa creasca in mod dramatic ratele de plasare ale persoanelor lipsite de adapost in mod cronic in Statele Unite. In al doilea an al sau, a devenit clar ca respectiva campanie nu avansa in ritmul necesar pentru a indeplini acest scop. In acel moment, conducatorii sai au citit un editorial care facea parte din ciclul “Solutii” publicat de New York Times despre Rezultate Rapide, o strategie menita sa provoace comunitatea sa se mobilizeze si organizeze pentru a indeplini scopuri indraznete in 100 de zile. Organizatorii campaniei au luat legatura cu cei de la Rezultate Rapide, si au adoptat abordarea lor drept strategie principala, pe care au implementat-o ulterior in comunitati de-a lungul acelei tari. In iulie 2014, campania initiala si-a atins scopul de a gasi locuinte pentru 100,000 de persoane lipsite de adapost in mod cronic. Organizatorii au spus ca acest succes poate fi atribuit in mod direct colaborarii cu Rezultate Rapide.

Schimbati conversatiile si politicile oficiale ale unei comunitati

Ziarista Meg Kissinger de la publicatia Milwaukee Journal-Sentinel a scris despre problemele de sanatate mentala pentru o buna parte a carierei sale. Dar cel mai mare impact al muncii sale a venit prin intermediul seriei de articole publicate in 2013, “Criza Cronica,” despre felul in care pacientii continua sa moara din cauza abuzurilor si neglijentei, si de asemenea despre metodele de reforma a sistemul. Imediat dupa aceasta serie, orasul Milwaukee a abolit controlul politic al politicilor de sanatate mentala, si a infiintat Asociatia pentru Sanatate Mentala Milwaukee, ai carei membri sunt experti medicali. In plus, noul buget al orasului stipuleaza o crestere semnificativa a fondurilor alocate sanatatii mentale. “Criza Cronica” a inclus trei povesti care se bazau pe solutii, despre care Kissinger spune ca au fost cruciale pentru succesul seriei de articole. “Una este sa vorbesti despre probleme, si sunt multe in Sistemul de Sanatate Mentala a Tinutului Milwaukee, dar valoarea adevarata vine de la cititorii care stiu ce fac alte comunitati pentru a aborda aceasta problema si pentru a schimba lucrurile,” spune ea.

Reimaginati-va un alt fel de a fi al lucrurilor

Cum ar fi fost daca Michael Lewis s-ar fi hotarat sa abordeze problema efectului distorsionant al banilor asupra baseballului concentrandu-se pe o echipa care avea foarte putini- si era in mod constant perdanta ca rezultat al acestui fapt? Ar fi citit-o cineva, sau ar fi invatat cineva din acest articol? In loc sa faca asta, a optat pentru o abordare bazata pe solutii—si astfel a schimbat acest sport pentru totdeauna prin cartea sa Moneyball.

“Raspunsurile pe care le-am primit de la cititori au fost incredibile...am facut oamenii sa vorbeasca intr-un fel in care nu vorbeau inainte. Au avut loc dialoguri acolo unde nu se intamplau inainte”

Kathy Best portrait
Kathy Best
Kathy Best, contribuitoare la The Seattle Times