Cum Sa Abordati Articole Scurte Dintr-un Unghi al Solutiilor

Aveti in fata o zi la sfarsitul careia sa aveti un reportaj de 500 de cuvinte. Sau aveti la dispozitie trei ore pentru a crea un clip audio lung de un minut. Cum puteti integra un fel de a gandi referitor la solutii in aceste cazuri?

Jurnalismul de solutii care sa merite o medalie de aur necesita timp- o perioada lunga de timp pentru a ajunge la nivelul necesar, si timp pentru a-l pune in aplicare. Multe dintre sfaturile pe care le oferim in alte sectiuni ale acestui ghid sunt mai potrivite pentru articole care urmeaza o naratiune, sau care se intind pe mai multe pagini. Am gasit, totusi, mai multe modalitati de a aduce in prim-plan o concentrare pe solutii acolo unde nu exista luxul spatiului sau al timpului.

 

  1. Materialele mai scurte despre solutii functioneaza cu atat mai bine in cazuri in care problemele sunt foarte cunoscute. Ganditi-va la plosnite, care acum cativa ani erau foarte raspandite in orasul New York. Un reporter de la AM New York—un ziar distribuit gratuit in metrourile din acel oras—a descris problema intr-o singura propozitie, si apoi a sarit direct la o vestile bune: ca numarul plosnitele a scazut considerabil, in mare parte multumita eforturilor pe care administratia orasului le-a facut in mai multe directii pentru a le eradica. In 576 de cuvinte, autorul a abordat multe din cele “10 intrebari” pe care le-am prezentat noi.
  2. Gasiti un subiect pentru care exista date pentru a arata ca functioneaza. Si apoi nu veti mai avea nevoie de foarte mult timp sau de multe cuvinte pentru a va argumenta cazul—puteti trece direct la modul in care functioneaza.
  3. Cei mai buni reporteri pot de asemenea sa scrie repede articole despre solutii alegand drept subiect programe locale care au rezultate bune. Cea mai buna expertiza in domeniu va permite sa castigati foarte mult timp de lucru la reportaj. Ne vom apleca mai in detaliu asupra subiectului pe pagina urmatoare.
  4. Unele raspunsuri sunt mai putin complexe decat altele, ceea ce le face potrivite pentru un articol mai scurt. De exemplu, un articol publicat de “laboratorul” explorand solutii jurnalistice afiliat ziarului Atlantic CityLab  a explorat felul in care brazilienii, in numar din ce in ce mai mare, inregistreaza cu telefoanele mobile atunci cand sunt martori la violenta din partea politiei. Aceste actiuni creeaza mai multa raspundere in sanul fortelor de politie de acolo, care sunt notorii pentru atitudinile violente.