Introducere

Multi oameni care doresc sa puna in aplicare jurnalismul de solutii nu sunt siguri unde sa inceapa. Acest lucru este partial din cauza ca, asa cum am detaliat in sectiuniile anterioare, problemele sunt mult mai usor de identificat decat solutiile. Nu este chiar atat de greu sa gasim exemple de probleme raspandite. Dar este nevoie de mult mai multa munca pentru a identifica locuri in care aceste probleme sunt abordate in mod adecvat.  

Bineinteles, asta nu inseamna ca solutiile nu exista. Trebuie doar sa privim lucrurile in alt unghi pentru a devein mai atenti la solutiile existente. Iata cateva sugestii unde ar trebui sa va uitati:

Reviste Academice Verificate de Cercetatori  

Studii randomizate controlate), studii de caz, si recenzii din literatura de specialitate pot ajuta sa scoateti la iveala rezultate viabile din diferite domenii. De pilda, Google Scholar este un bun punct de pornire. Scrieti in casuta cateva cuvinte-cheie (de exemplu, sanatate dentara, sau imigranti musulmani), si luati in calcul reducerea perioadei de timp pentru respectiva investigatie. Puteti de asemenea sa cititi rezumate stiintifice pentru a avea o idee despre noile idei dintr-un domeniu.  

Experti din mediul academic

Daca aveti aceasta posibilitate, incercati sa contactati autorii unor lucrari academice relevante—in general nu este prea dificil de a gasi informatii de contact pe siteurile institutiilor. Luati-le un interviu, chiar daca este doar pentru a obtine informatii de fundal. Aflati care sunt evenimentele de ultima ora care ajuta la redefinirea domeniilor lor, daca exista lucrari de cercetare inovatoare care merita sa fie explorate, si daca exista personalitati in ascensiune din mediul academic al caror traseu profesional merita sa fie urmarit.  

Seturi de date de dimensiuni mari

Seturile de date (de exemplu, Raportul Global despre Raspandirea Bolilor) pot aduce la suprafata locurile si institutiile care au cel mai mult succes in tratarea unor probleme raspandite. Se intampla ca unul din fenomenele care se petrec in aceste lucruri sa poata fi replicate in alte parti? Aceasta abordare jurnalistica este cunoscuta sub denumirea “deviere pozitiva,” imprumutand un termen din statistica. 

Persoane implicate in implementare

O deosebire intre jurnalismul de solutii si jurnalismul traditional este accentul pe care primul il pune pe raspunsurile la intrebarea “cum?” Materialele de calitate care se bazeaza pe solutii nu fac doar sa descrie ceea ce se intampla, ci intra si in detalii privind felul in care aceste lucruri sunt facute. Din acest motiv, este de multe ori benefic sa vorbiti cu oamenii care sunt implicati in implementarea directa a unei idei. De exemplu, cineva care scrie despre inovatii in domeniul gradinitelor ar putea simti ca este vital sa vorbeasca cu persoane care lucreaza in acel mediu, si care au vazut cu ochii lor cum sunt implementate lucrurile. Din moment ce persoanele implicate au toate motivele sa vorbeasca despre partile de succes, o doza de scepticism mai mare decat de obicei este necesara.

Retele de inovatori

Grupuri ca Ashoka, The Aspen Institute, Echoing Green, The Skoll Foundation, The Schwab Foundation, si TED au examinat mii de antreprenori si inovatori. Oameni din retelele lor ar putea sa fie niste surse importante pentru povesti orientate spre success. Multe dintre aceste retele organizeaza conferinte despre schimbari sociale, care pot fi ocazii foarte bine de a intalni multe dintre persoanele care sunt mentionate in aceasta lista.

Coordonatorii de programe din cadrul fundatiilor

Fundatiile lucreaza in domeniul testarii de idei. Multi coordonatori de programme dezvolta o intelegere profunda a domeniului lor de-a lungul timpului—si al ideilor care au avut succes in cadrul unui domeniu anume. Din moment ce fundatiile au obiceiul de a pune intr-o lumina foarte flatanta pe cei pe care ii sponsorizeaza, ar fi mai util sa intrebati despre programele care nu primesc fonduri.

Propria expertiza

Daca aveti o pista, sau daca sunteti atras de un subiect anume, construiti o retea de contacte. Acestia pot sa va spuna despre raspunsuri inovatoare care sunt pe cale sa fie puse in practica, si sa va prezinte persoanelor din spatele lor.

Priviti-va propria viata intr-o oglinda

Daca aveti dificultati sa gasiti optiuni viabile after-school in localitatea dvs., probabilitatea este mare ca altii sa aiba o problema asemanatoare. Exista orase care au raspuns cu bine acestei probleme? Jurnalismul de solutii nu implica doar raspunsuri la probleme cu care se confrunta niste oameni anume in locuri indepartate, ci cu care ne confruntam cu totii- inclusiv jurnalistii. Unele din povestiile cele mai de success orientate spre solutii sunt bazate pe experienta personala.

Cine face un lucru mai bine?

Aceasta este intrebarea care poate in mod frecvent aduce la suprafata solutii mai bine decat oricare alta. Imaginati-va ca stati de vorba cu expert in sanatate mentala, si ca respectiva conversatie aluneca inspre felul deficitar in care statul trateaza bolnavii mentali. Aceasta intrebare poate duce conversatia intr-o directie diferita.

“Incerc sa ma gandesc la cineva in orasul meu care ar putea sa fie la curent cu eforturile creative pentru rezolvarea unor probleme. Un lucru pe care ati putea sa il faceti este sa va duceti la fundatii comunitare si sa ii intrebati. Altul ar fi sa va ganditi la subiecte specifice care va intereseaza. Si apoi sa contactati persoane care lucreaza in domeniu pentru a le intreba cine incearca sa rezolve aceasta problema.”

Daniel Zwerdling
Daniel Zwerdling
jurnalist la NPR