Cum Sa Structurati o Poveste Orientata Spre Solutii

In esenta sa, jurnalismul de solutii este pur si simplu jurnalism de calitate. Acestea fiind spuse, materialele orientate spre solutii sunt in mod frecvent structurate intr-un fel oarecum diferit. Aceasta diferenta, chiar daca nu foarte mare, poate descuraja unii reporteri obisnuiti cu jurnalismul traditional. De aceea, in aceasta sectiune, vom adnota patru tipuri de structuri de articole scrise in stilul jurnalismului de solutii: una care exploreaza o deviere pozitiva, una care explica o idee noua si mare, una care discuta un experiment in desfasurare, si una care exploreaza cum a fost transformata o locatie.

illustration of magnifying glass magnifying a plus sign
Deviere Pozitiva

Articolul “Cum a raspuns orasul american Rochester problemei sale de otraviri cu plumb,” care a aparut in seria “Neglijenta Toxica” publicata de ziarul Cleveland Plain Dealer in octombrie 2015, exploreaza o astfel de “deviere pozitiva:” orasul Rochester din statul New York. Materiale bazate pe devieri pozitive, inclusiv aceasta, au de multe ori un ingredient secret. In cazul acesta, autorii Rachel Dissell si Brie Zeltner spun: “Ceea ce a diferentiat abordarea orasului Rochester de aceea a altor orase care se lupta impotriva otravirii cu plumb a copiiilor a fost un fapt simplu: orasul a decis sa inceapa investigatiile privind prezenta plumbului in case inchiriate, in loc sa astepte si sa ia masuri abia atunci cand un copil a fost deja otravit.” Articolul se bazeaza de asemenea pe date pentru a arata modurile prin care politicile orasului Rochester au avut success, o alta caracteristica definitorie pentru acest tip de jurnalism.

illustration ofr light bulb
O Idee Noua si Mare

Pentru unii, ingrijirea prenatala este o preocupare a intregii comunitati” pune in discutie notiunile traditionale de ingrijire prenatala. Acest articol multimedia, care a fost publicat in seria “Luna a Noua” de Public Radio International, urmeaza felul in care se desfasoara un program prenatal de grup numit Concentrandu-se pe Sarcina. Autorul sau este Shuka Kalantari. Dupa cum este cazul multor articole care se orienteaza pe solutii si care exploreaza idei inovatoare, Kalantari incepe articolul oferind cititorilor o idee privind ceea ce ofera acest program. Dupa aceea, jurnalista abordeaza si detaliaza problema (in cazul acesta, depresia printre femeile insarcinate din California care provin din America Centrala si de Sud), si de asemenea modul in care acest program ajuta in abordarea acestor probleme.

illustration of pad and pencil
Experiment in Desfasurare

Uneori, reporterii au sansa de a scrie despre un program in desfasurare care are parti pozitive si negative bine delimitate. Acesta este cazul articolului: “Sa predam mai putin, sa facem mai mult: O noua abordare pentru cursurile avansate pentru liceu,” care a aparut in ziarul The Seattle Times in cadrul seriei “Laboratorul Educatiei” in martie 2014. Autorul, Linda Shaw, documenteaza un nou stil de a preda astfel de cursuri in liceuri—mai precis, unul care favorizeaza munca in grup si dezbateri in locul predarii traditionale. Experimentul se desfasoara in continuare, si rezultatele sunt pana acum amestecate. Autoarea nu se sfieste din a vorbi despre limitele ideii, dar de asemenea nici nu lasa la o parte promisiunile pe care o astfel de idee le prezinta. In comparatie cu structura unei “idei noi si mari,” acest gen de reportaj contine in general mai multe date si dovezi care sa o sustina.

illustration of globe
Transformarea Unui Loc

In august 2014, Kaiser Health News (KHN) si NPR au publicat “Lupta cu Sistemul Medical al Unui Tinut din Texas,” care explica cum tinutul Bexar din respectivul stat a reusit sa transforme in mod radical abordarea fata de problemele de sanatate mentala. Articolul din partea lui KHN este publicat de Jenny Gold. Materialul principal se concentreza foarte tare pe problema, cu cateva fire narative care semnaleaza ca situatia s-a imbunatatit in mod semnificativ. Schimbarea majora pe care tinutul a facut-o, Gold explica, a fost sa ceara unor departamente administrative diferite sa-si puna laolalta fondurile pentru a construi un “Centru al Restauratiei.” Ea continua prin a explica felul in care functioneaza acest centru, lectiile pe care le ofera, si limitele sale. Locurile mentionate in acest articol pot sau nu sa fie “deviatii pozitive,” dar ofera in tot cazul lectii importante.

“Spuneti-va, ‘Bine, vreau sa scriu despre o abordare cu adevarat interesanta si creativa de a rezolva o problema.’ Din momentul in care vorbiti despre aceasta ca despre o abordare creativa, nu va veti mai simti blocati in nevoia de a gasi doar vesti bune. Pentru ca exista riscul sa va spuneti ca, avand in vedere obiectivul meu, ‘iata pe cineva care a incercat sa rezolve o problema intr-un mod cu adevarat fascinant, si eu va voi povesti despre ce a functionat si ce nu a functionat.’ Si apoi va simti mai deschisi in a afla cu adevarat despre proiect, cu plusuri si minusuri, succese si esecuri. Atata timp cat veti face asta si cat va veti asigura ca intelegeti subiectul si invatati care sunt unele din obstacole si scrieti despre ele, oamenii va vor gasi credibil. Problema sunt articolele care spun ca acesta este cel mai grozav lucru inventat vreodata, si care nu are nici o parte negativa—asta este ceea ce face oamenii sa se indoiasca de astfel de initiative.”

Meg Kissinger portrait
Meg Kissinger
Milwaukee Journal Sentinel