Jurnalismul de Solutii si Investigatiile

Din multe puncte de vedere, reportajul de investigatie este un vehicul ideal pentru jurnalismul de solutii. Mecanismele reportajelor sunt in linii mari aceleasi in ambele cazuri: reporterii trebuie sa inteleaga nu doar ceea ce s-a intamplat, ci si cum si de ce.

Facut cum trebuie, jurnalismul de solutii poate fi un mod de a intari chiar si investigatiile cele mai directe si lipsite de compromisuri. Este o modalitatea de a trage la raspundere oficialitatile nu doar pentru lucrurile rele pe care poate ca le fac, ci si pentru lucrurile bune pe care nu le incearca. Profilurile dedicate exemplelor de success actioneaza ca un mod de a inlatura orice scuze pentru comportamentul negativ. Si este de asemenea, de multe ori, o modalitate mai proaspata si mai prietenoasa fata de cititori de a vorbi despre un subiect deprimant.

Iata doua moduri in care puteti pune accent pe solutii in urmatoarea serie de investigatii:

Puneti in contrast o poveste de investigatie si una de solutii

Intariti-va expunerea prin prezentarea unui loc comparabil sau apropiat care face acelasi lucru mai bine. Multe serii de investigatie includ o nota pasagera despre raspunsuri mai bune. Nu irositi potentialul povestii! Utilizati-o pentru a explora mai in detaliu de ce functioneza acest raspuns, si ce pot invata altii din el.

Katharine Mieszkowski de la Centrul pentru Reportaje de Investigatie a scris despre dificultatile pe care parintii din California le intampina atunci cand cauta informatii vitale despre siguranta unor potentiali furnizori de ingrijire a copiiilor. Acesta a fost primul pas si cel care s-a dovedit critic in a trage la raspundere pe creatorii de politici publice. Dar, la fel ca multe alte investigatii, a fost doar un prim pas; scoaterea in evidenta a inadvertentelor sistemului invechit din California a fost luat drept un afront, dar nu a oferit raspunsuri privind o cauza alternativa pentru care parintii ingrijorati ar putea milita.

Courtney Martin a facut un reportaj ulterior despre Indiana, un stat unde inspectorii folosesc inovatii tehnologice—inclusiv tablete si mecanisme electronice pentru monitorizarea turelor—iar administratorii isi programeaza serviciile online, in persoana si prin telefon astfel incat parintii ocupati si care se simteau coplesiti sa poata obtine informatiile de care aveau nevoie pentru siguranta copiilor lor. In ziua de astazi parintii din California nu sunt doar la curent cu ceea ce nu functioneaza, ci si cu exemple viabile pe care le pot mentiona in momentul in care cer servicii mai bune.

Incadrati-va investigatia intr-un material privind solutiile

Sa spunem ca documentati comportamente negative. De exemplu, persoanele care fac lobby pentru industria azilelor de batrani incearca sa convinga membrii legislaturii de stat sa nu abordeze cu duritate abuzurile din aceste institutii. Sau industria inchisorilor pentru profit se afla in spatele unei campanii de relatii publice care functioneaza ca un argument impotriva infiintarii unor tribunale speciale pentru cei care abuzeaza droguri, sau altor alternative pentru inchisoare.

Exista locuri care au rezistat presiunii de a face ceea ce era considerat corect? In cazul acesta, puteti documenta astfel de povesti care s-au incheiat cu un succes. In timpul procesului, puteti folosi toate elementele pe care le-ati folosi intr-o expunere structurata intr-un mod mai traditional. In sectiunea noastra despre reportaje privind solutiile si impactul lor, vorbim despre cum jurnalista Tina Rosenberg a facut acest lucru in investigatia sa despre cum Brazilia a abordat problema epidemiei de SIDA si a infectiei cu virusul HIV la sfarsitul secolului trecut.