Zhvillimi i intervistave për një tregim të orientuar në zgjidhje?

Gazetari tradicional i lajmeve mësohet të raportojë për pesë pyetjet: Kush, çfarë, kur, ku, pse. Qartë që këto janë blloqe ndërtimi kritik për çdo hetim, pavarësisht nëse je duke mbuluar një takim me prindër ose një sulm ajror.

Por kur eksploroni ndikimin dhe potencialin e përgjigjeve ndaj problemeve sociale, është kritike që gazetarët të lëvizin përtej raportimit bazë dhe të shikojnë disa nga nuancat e zhvillimin e ndyshimeve.

Duke supozuar se tashmë keni bërë disa verifikime mbi tregimin në mënyrë që ta shtroni atë (shihni seksione mbi vetingun/verifikimin dhe grumbullimin) është koha të investohet një gamë e gjerë e palëve të interesuara, përfshirë njerëzit që miratojnë zgjidhje, ata që preken drejtpërdrejt, kritikuesit, financuesit, akademikët dhe më shumë. Ndërsa përgatiteni për ato intervista, merrni paraszsh disa pyetje të reja për të pyetur ekspertët tuaj të larmishëm:

Zëvendësoni, "Kush e bëri?" me "Si e bëri?"

Në gazetarinë që ofron zgjidhje, ajo çka ka rëndësi nuk janë pyetjet dhe cilësitë e personazhit kryesor, por mençuria e trensferueshme që gjendet në veprimet e tij ose saj. Si e bëri një organizatë e vogël revolucionin në mënyrën e riciklimit të një qyteti? Cilët janë hapat e ngadaltë, sistematikë që ndërmorën? Cilat janë leskionet e mësueshme?

Është e domosdoshme që të stërviteni në detajet më të vogla të proceseve që njerëzit përdorin të shëndërrojnë ide të shkëlqyera në suksese të vërteta, të matshme. Ndonjëherë, kjo do t'i hedhë objektet tuaja – mund të mos jenë mësuar me të. Vazhdoni shpimin! Ju duhet të jeni shumë të qëllimshëm në lidhje me procesin ose subjekti juaj mund të shkëlqejë mbi detajet vërtetë ndiçuese. Vetëm duke kuptuar zhurmën e vërtetë të një përgjigje që mund ta shpjegoni çfarë po e bënë atë të funksionojë (ose jo) dhe t’ia kalojë atë mësim lexuesve tuaj.

Përveç "Cilat janë rezultatet?", pyesni edhe "Cilat matje kanë më shumë rëndësi dhe çfarë janë ato?"

Organizatat mund të japin metrikë gjatë gjithë ditës.por nëse nuk paraqesin matjen më kritike të ndryshimit, ju mund të hutoheni.

Përveç "Çfarë mendojnë ekspertët?", pyesni edhe " Çfarë mendojnë njerëzit e prekur direkt nga ky model?"

Kurdo që të jetë e mundur, bëni biseda të vërteta me njerëz në terren pëveç disa dyshimeve të zakonshme (fituesit e grupeve eksperte, profesorët, menduesit influencues).

Zëvendësoni "A po funksionon?" me " Në cilat mënyra ka sukses dhe në cilat po dështon?"”

Ndryshimi social është kompleks. Raportimi ynë duhet ta reflektojë këtë kompleksitet.

“Ne kemi identifikuar çështjen dhe kemi përqendruar raportin në karaktere që ilustrojnë jo vetëm problemin, por ato që këta fëmijë duhet të kapërcejnë në pengesat e krijuara kur pridërit janë të burgosur. Ne gjetëm personazhet tanë brenda programeve që adresojnë nevojat dhe punuan mbrapsht, duke identifikuar pengesat si dhe çështjet/statistikat që ndërlidhen me problemin”

Jill Tucker portrait
Jill Tucker
San Francisco Chronicle