Sjellja e një Lente të Zgjidhjes tek copëzat e shkurtra

Keni një ditë raportim dhe 500 fjalë. Ose keni tri orë për të përgatitur një transmetim 1-minutësh. Si mund të integroni një mendësi të zgjidhjes?

Gazetaria standarde e zgjidhjeve të arta është e gjatë dhe kërkon kohë. Shumë nga këshillat që ne ofrojmë diku tjetër janë të përshtatshme për forma të gjata ose pjesë narrative. Ne kemi gjetur disa mënyra, megjithatë, për të sjellë fokusin e zgjidhjes në copa ku nuk e keni luksin e hapësirës.

 

  1. Pjesët e zgjidhjeve të shkurtra funksionojnë veçanërisht mirë në rastet kur problemi njihet mirë. Konsideroni insektet e shtratit, të cilët disa vjet më parë ishin të përhapur në New York. Një reporter për AM New York- gazetë e shpërndarë falas në metro- shkroi një fjali për problemin dhe arriti të hidhej direkt te lajmi më i mirë: që insektet e shtratit ishin masivisht në rënie, falë përpjekjes shumëpalëshe të qytetit për t’i zhdukur ato. Me 576 fjalë, autori trajtoi shumë nga “10 pyetjet” tona.
  2. Zgjidhni një temë që ka të dhëna për të vërtetuar që funksionon. Në atë rast nuk do t'ju nevojitet shumë kohë ose fjalë për të përmbledhur rastin – mund të dilni menjëherë në mënyrën se si funksionon.
  3. Reporterët Beat gjithashtu mund të bëjnë shpejt tregime të zgjidhjeve duke mbuluar programe lokale me regjistrime të mira. Ekspertiza e Beat ju lejon të kurseni shumë kohë për raportim. Ne do të paraqesim më shumë rreth kësaj në faqen vijuese.
  4. Disa përgjigje janë më pak komplekse se të tjerat, duke i bërë të përshtatshme për pjesë të shkurtëra. Për shembull, një pjesë e Atlantic CityLab eksploroi si brazilianët po thyejnë rekorde në celularët e tyre kur dëshmojnë brutalitetin e policisë. Kjo po krijon më shumë përgjegjësi atje në forcën e policisë famëkeqe militariste.