Storje që Ofrojnë Zgjidhje të Mira...

... Përqendrohuni më shumë në ato që po ndodhin sesa kush po e bën.

Storjet që ofrojnë zgjidhje të mira kanë karaktere, ashtu si çdo storje. Por puna është zakonisht personazhi kryesor

… Përgjigjuni shumë pyetjeve “Si”.

Përveç pesë pyetjeve (kush, çfarë, kur, ku, pse), pyesni si. Ata futen në një meritë të keqe se si ndodh ndryshimi. David Bornstein, bashkëthemeluesi i SJN-së shpjegon: "Kur po intervistoja njerëzit për librin tim Princi i një ëndrre: Historia e bankës Grameen, kisha një listë prej 60 pyetjeve "si". Si e financuat këtë ide? Si kuptuat që njerëzit do të paguanin kreditë e tyre? Si vendosët që grupet të kenë pesë anëtarë? Si u përgjigjët kur mullahët frikësuan huamarrësit?"

... Mos u turpëro nga detajet

Kur Peg Tyre shkruajti “The Writing Revolution” i cili ekspoloroi si kurrikula e bazuar në shkrim çoi në përmirësime dramatike të rezultateve të testit në një shkollë mesme të Islandës, editorët e saj në The Atlantic ishin të shqetësuar se specifikiteti që ajo donte të përfshinte ishte jo stabil dhe do të largonte lexuesit. "Jo aspak", u përgjigj Peg. "Ishte sikur shfaqja televizive 'House'. Janë detajet ato që i japin storjes gjallëri. "Ne kemi parë tregime të orientuara në zgjidhje që detajet shpesh mund të shtojnë interes dhe besueshmëri.

... Vendosni personazhet në skena

Tregimet e orientuara drejt zgjidhjeve kanë tendencë të përqendrohen më pak në cilësitë e brendshme të personazhit (psh. altruizmi ose guximi) dhe më shumë në punën e personazhit. Paraqit një personazh që përpiqet të zgjidhë një problem me dështimin ose suksesin. Paraqit rezultatet që po i marrin dhe si dallojnë nga ajo që bëjnë të tjerët. Paraqit çfarë mund të mësohet nga kjo. Kjo ka përfitimin e shtuar për t'ju dhënë skena dinamike dhe narrativë të fortë.

... Mbaji lexuesit të fiksuar nga tensioni

Çdo tregim i mirë ka nevojë për tension, por nuk ka nevojë të ndodhë për shkak të përplasjes së dy palëve, siç është e parazgjedhur shpesh në mediat e sotme. Në një tregim të orientuar drejt zgjidhjeve, tensioni rrallë bie në "A do të kenë sukses?" kjo shpesh nënkuptohet në titullin kryesor apo përciellës. Përkundrazi, tensioni i përgjigjet pyetjeve, "Si do ta zgjidhin këtë problem që ka tronditur shumë të tjerët? Si i kapërcejnë pengesat në rrugën e tyre?"

“Unë nuk mendoj që ka një mënyrë të vetme për të bërë një tregim që orienton në zgjidhje sa i përket shkrimit. Mendoj se qasja "Si e bëri?" është vend me të vërtetë e dobishëme për të filluar. Jo kush e bëri, por si e bëri. Saktësisht si ky person, grup apo komunitet bëri që të merret me këtë problem apo ta rrëzojë dhe ta kapërcejë atë? Saktësisht si? Unë mendoj se struktura mund të jetë më interesante sesa shumë reporterë që mund të supozojnë menjëherë.”

Claudia Rowe portrait
Claudia Rowe
The Seattle Times